Wanneer je klachten hebt na een glaasje melk, een cappuccino of een bakje yoghurt.
Wat is lactose intolerantie?
Lactose intolerantie is de meest voorkomende voedselintolerantie in de westerse wereld. Tot 30 % van de bevolking heeft hier last van. Lactose intolerantie zorgt meestal voor spijsverteringsproblemen na het consumeren van zuivelproducten.
Wat is lactose en wat gebeurt er bij een lactasetekort?
Lactose is de suiker in melk en zuivelproducten. Het lichaam kan lactose alleen verwerken als het endogene (lichaamseigen) enzym lactase het in de dunne darm omzet in de voedingsstoffen glucose en galactose. Mensen met een lactose intolerante beschikken echter niet over (voldoende) enzymen, waardoor de lactose in haar geheel in de dikke darm terechtkomt. Vervolgens wordt lactose afgebroken door de bacteriën in de dikke darm. Daarom heeft men het ook vaak over ‘melkintolerantie’.
Normale situatie
Het enzym lactase zet lactose om in glucose en galactose. Deze voedingsstoffen kunnen door de dunne darm worden opgenomen.
Wat gebeurt er precies bij een lactasetekort?
Het lichaam kan lactose alleen verwerken als het lichaamseigen verteringsenzym lactase het in de dunne darm omzet in de voedingsstoffen glucose en galactose. Lactose intolerante mensen beschikken echter niet over (voldoende) lactase enzymen. En als er geen of te weinig lactase aanwezig is, wordt lactose onvoldoende afgebroken en kan het niet worden opgenomen via de dunne darm.
Oorzaken van lactose-intolerantie
Lactose intolerantie of een lactase tekort kan verschillende oorzaken hebben:
-
Genetisch bepaalde of primaire lactose-intolerantie ontstaat doordat veel mensen minder goed lactose afbreken naarmate ze ouder worden. Volwassenen hebben dus vaak problemen met zuivelproducten.
-
Secundaire lactose-intolerantie wordt veroorzaakt door een beschadigd darmslijmvlies, bijvoorbeeld door medicatie of ziekte. In tegenstelling tot de genetische vorm geneest secundaire lactose-intolerantie normaal gesproken vanzelf wanneer de darmen weer naar behoren functioneren.
-
Congenitale lactasedeficiëntie is een aandoening waarbij iemand vanaf de geboorte geen of zeer weinig lactase kan aanmaken. Het is erg zeldzaam, maar gaat wel gepaard met een levenslange intolerantie voor lactose.
Lactose-intolerantie bij baby’s en kinderen
Ook baby’s en kleine kinderen kunnen lactose-intolerant worden, maar met een kans van 1 tot 3 procent komt dit zelden voor. In de meeste gevallen is de intolerantie bij baby’s hoogstens tijdelijk van aard omdat hun darmkanaal nog niet voldoende ontwikkeld is. Een blijvende intolerantie komt normaal gesproken pas voor tussen de leeftijd van vijf en twintig jaar.