Wat kan ik nog eten ondanks het histaminegehalte?


Wie gevoelig is voor histamine, kan beter verse en, indien mogelijk, onbewerkte voeding kiezen.
Over het algemeen geldt hoe langer voedingsmiddelen worden bewaard of rijpen, hoe meer histamine ze bevatten.
Kant-en-klaarmaaltijden, eten uit blik en diepvriesproducten kun je lang bewaren, dat blijkt ook uit hun hoge histaminegehalte.

Daarnaast kan het histaminegehalte in voedingsmiddelen en vloeistoffen stijgen wanneer ze worden bewerkt. Zo zorgt het gistingsproces er bijvoorbeeld voor dat wijn bijzonder veel histamine bevat. Ook de fermentatie van koffie of thee verhoogt het histaminegehalte.Gerookte producten zoals salami, ham en gerookte vis bevatten eveneens veel histamine, net zoals zuurkool. Hoewel in citrusvruchten, aardbeien, peulvruchten en tarwekiemen zelf weinig histamine zit, bevorderen ze wel het vrijkomen van histamine in het lichaam. Als je lichaam histamine niet voldoende kan afbreken, kun je deze voedingsmiddelen beter helemaal niet meer eten.  Zorg dat je dagelijkse voeding bestaat uit kwalitatief hoogwaardige, voedzame en gevarieerde voedingsmiddelen die je lichaam zo goed mogelijk in balans houden.

Histaminevrijmakers: laag histaminegehalte, maar toch niet op het menu

Histaminevrijmakers zijn voedingsmiddelen die zelf weinig histamine bevatten, maar de afgifte van histamine in de darmen bevorderen of DAO (het enzym dat histamine afbreekt) blokkeren. Het gaat bijvoorbeeld om chocolade en cacao, bepaalde fruitsoorten zoals aardbeien en citrusvruchten, champignons, tomaten en noten.

Ook alcohol en bepaalde stoffen in medicijnen (bijvoorbeeld slaappillen of slijmoplossende middelen) kunnen de werking van het endogene DAO-enzym sterk verstoren.

Histamine-intolerante personen mogen de volgende histaminevrijmakers slechts met mate eten:

Aardbeien
Citrusvruchten
Tomaten
Ananas
Kiwi’s
Champignons
Zeevruchten
Chocolade

Additieven (glutamaat, benzoaten, kleurstoffen, sulfieten, Nitrieten)
Sinaasappels
Peren
Bananen
Frambozen
Peulvruchten
Tarwekiemen
Cashewnoten
Walnoten