Histamine in je dieet

Als je gevoelig bent voor histamine, wees dan extra voorzichtig met wat je eet. Sommige voedingsmiddelen bevatten namelijk veel histamine. Daarnaast kun je via voeding stoffen binnenkrijgen die de afgifte van histamine in het lichaam bevorderen (histaminevrijmakers) of het endogene DAO-enzym blokkeren.

Een histaminearm dieet?

Als het lichaam gevoelig reageert op histamine, is het raadzaam histaminerijke voedingsmiddelen van het menu te schrappen. Helemaal afzien van histamine in de voeding is vrijwel onmogelijk als je evenwichtig wilt blijven eten, want er zijn maar heel weinig histaminevrije voedingsmiddelen. Over het algemeen bevatten verse, onbewerkte voedingsmiddelen weinig histamine. Geconserveerde, ingeblikte of andere industrieel bewerkte producten hebben een hoog histaminegehalte.

Voorgoed afzien van histamine?

Bij een tijdelijk enzymtekort kan hete voldoende zijn om een paar weken histaminerijke voedingsmiddelen te vermijden. De duur van een histaminearm dieet, hangt af van verschillende factoren. Daarom moet je dit altijd met je arts bespreken.

Welke voeding kun je het beste vermijden?

Handige tips!

Tip 1

Verse voeding

Eet zoveel mogelijk verse voedingsmiddelen

Tip 2

Bewaartijd

Bereid verse groenten bij voorkeur op de dag zelf. Probeer lange bewaartijden zoveel mogelijk te vermijden.

Tip 3

Verse bereidingen

Koop zo min mogelijk kant-en-klaarmaaltijden, eten in blik en diepvriesproducten.

Tip 4

Frequent kleine hoeveelheden

Het is beter een paar keer per week kleine hoeveelheden te kopen dan eenmaal per maand alles in huis te halen.

Tip 5

Weekmenu

Stel een weekmenu op en doe op basis daarvan je boodschappen.

Tip 6

Verse kaas

Kies aan de kaasafdeling vooral jonge kaassoorten, zoals jonge Goudse of roomkaas. Eet langgerijpte kazen zoals parmezaan, brie of cheddar alleen met mate.

Tip 7

Bewaarmiddelen

Additieven zoals glutamaat, benzoaten, kleurstoffen, sulfieten en nitrieten stimuleren de aanmaak van histamine in het lichaam. Nog een reden waarom je kant-en-klaarmaaltijden maar beter kunt verbmijden.

Tip 8

Selecteer bewust wijn

Wijnliefhebbers opgelet: rode wijn bevat naast veel histamine ook andere bestanddelen die tot klachten of zelfs allergische reacties kunnen leiden. Duitse rode wijn bevat meestal minder histamine dan soorten uit zuidelijker gelegen gebieden.